Vizitatorii noştri fideli

venerdì 3 dicembre 2010

Minunăţii - un şal ţesut de peste un milion de păianjeni!




Şal ţesut din mătase de păianjen


     Un britanic, istoric de artă, a creat cel mai mare şal din lume ţesut din mătase. Până aici nimic deosebit, poate doar abilitatea istoricului de a ţese! Dar dacă sursa materialului folosit sunt 1 milion de păianjeni, atunci devine interesant şi poate şi un pic înfricoşător, chiar dacă nu vă e teamă de ei, aşa-i?
     Un istoric de artă a creeat ceea ce este considerat a fi deocamdată cea mai mare şi mai rară bucată de material textil facută în întregime din mătasea păianjenului de aur. Şalul ţesut din mătase măsoară 3,35 metri, i-a luat lui Simon Peers 5 ani să-l facă şi l-a costat pe el (alături de partenerul său de afaceri american Nicholas Godley) peste £300,000. Şalul a fost expus la Muzeul American de Istorie Naturală din New York săptamâna trecută şi urmează a fi expus şi la Londra anul viitor. Mătasea toarsă de un păianjen auriu sferic este mai puternica decât oţelul sau kevlarul, însă mult mai flexibilă, desigur. Mătasea a fost extrasă de la mai mult un million de păianjeni rotunzi aurii, ce pot fi găsiţi în Madagascar. Doar femelele produc mătasea, ce este cunoscută şi apreciată pentru culoarea sa perfect aurie şi pentru rezistenţa firului. “Nu vreau să sune pretenţios, dar ceea ce am intenţionat noi a fost să facem o operă de artă,” a declarat pentru New York Times, Mr.Godley. “Şi simt că ceea ce am făcut noi, într-un fel este mai excepţional datorită efortului extraordinar înmagazinat în acest superb şal.”
     Conform Sunday Times, păianjenii, ce nu sunt otrăvitori, au fost cu grijă plasaţi separat astfel încat să nu poată să se mănânce între ei sau să scape. A fost nevoie de un milion de păianjeni, cinci ani şi £300,000 pentru a crea cel mai mare şi mai rar şal din lume făcut din mătase de păianjeni. Ţesătorii au extras apoi cu grijă firele. Un păianjen este capabil să toarcă până la 400 de yarzi de fir auriu. Nicholas Godley a declarat pentru Wired Science: “14.000 de păianjeni au dat c-am o uncie de mătase (0,03 kg) iar şalul cântăreşte c-am 1,18 kg. Cifrele sunt uluitoare.” “A trebuit să găsim oameni doritori să manevreze păianjenii, pentru ca aceştia ciupesc, muşcă” a adăugat el. Simon Peers şi Nicholas Godley, ce au lucrat la proiect timp de cinci ani, spun ca au creat o operă de artă. Peers a fost inspirat de încercarea unică a unui administrator colonialist francez din secolul 19, ce a încercat să ţeasă o pânză din mătasea acestor păianjeni. “Nu am fost sigur dacă poveştile erau îndoielnice sau reale” a spus Simon Peers pentru Sunday Times. Încercările iniţiale de a recrea o elaborată maşinărie ce putea să toarcă pâna la 24 de păianjeni deodată au fost dejucate când … păienjeniţele au început să se mănance între ele. Peers a declarat ziarului: “Am început cu 20 şi am sfârşit cu 3 foarte grase”.
Şalul din mătase de păianjen a fost ţesut manual cu motive tradiţionale din Madagascar şi este mai mare decât orice alta bucată textilă făcută dintr-un astfel de material. Simon Peers mai ştie doar două alte astfel de piese, ambele fiind de doar câţiva centimetri lăţime şi care sunt păstrate într-un muzeu în Lyon, Franţa. “Cred că am depăşit pe oricine altcineva” a spus el pentru Sunday Times.
     În timp ce unii păianjeni au murit în mod natural în timpul producţiei, Simon Peers şi Nicholas Godley au imaginat un sistem astfel încat păianjenii folosiţi erau eliberaţi zilnic. “Am devenit un fel de apărători ai acestor păianjeni, ceva ce niciodată nu ne-am gândit că am fi putut deveni” a declarat N. Godley pentru New York Times. “Sunt nişte creaturi cu o înfăţişare cu adevarat regală”.

Sursa: Gossamer Silk, From Spiders Spun


Nessun commento:

Posta un commento