Vizitatorii noştri fideli

giovedì 29 marzo 2012

Muzeul meșteșugurilor populare din Ivancea

     În fostul conac al boierului de origine armeană, Karp Balioz, din satul Ivancea, județul Orhei, începând din 1984 funcţionează un muzeu cu specific etnografic, cunoscut de mulţi turişti drept Muzeul Meşteşugurilor Populare din Moldova. Această localitate se află la doar 35 km de la Chişinău. Edificiul este foarte frumos și mai ales impresionează prin stilul său clasic, caracteristic reşedinţelor aristocraţilor ruşi din sec. XIX. A fost construit în 1852-1873, în mijlocul unui parc de toată frumuseţea, pe un lot cumpărat de Balioz de la familia Donici, încă în anul 1840.
Câteva din piesele muzeului  
     Actualmente, în muzeu sunt amenajate expoziţii permanente ale majorităţii meşteşugurilor tradiţionale moldovenești. Una din săli, reprezintă mostre de ceramică roşie şi neagră, în diverse forme: de la veselă la jucării. Obiectele din lemn au avut o întrebuinţare variată pe parcursul secolelor în Moldova, iar meşterii fierari de aici erau bine cunoscuţi și peste hotarele țării. O altă expoziţie ne prezintă cu lux de amănunte modalitatea meşterilor de a prelucra piatra într-un mod artistic: în coloane, flori de piatră, hogeacuri și altele, din zona Orheiului și cea a Sorocii. Meşteriţele din satele moldovene, erau bine cunoscute prin arta brodatului şi a ţesutul covoarelor moldoveneşti. Una din sălile muzeului, este destinată și pieselor din portul tradiţional al diferitor etnii din Moldova. Menționăm că meşterii populari din Moldova, prelucrau iscusit atât pielea animalelor, cât şi coarnele acestora. 
     Încheie expoziţia obiectele atât de binecunoscute tuturor lăutarilor de la noi: o variată colecţie de instrumente muzicale, printre care, bineînţeles și țitera - un instrument cu coarde, cunoscut doar la moldoveni.


Sursa: http://welcome-to-moldova.blogspot.com/

mercoledì 7 marzo 2012

Reportaj despre participarea Xeniei la un proiect internațional

     Începând cu luna Ianuarie 2012, Xenia s-a angajat în realizarea proiectului internațional TINERII INDEPENDENȚI PENTRU O SOCIETATE DESCHISĂ din cadrul altui proiect mai amplu: CONSOLIDAREA CAPACITĂȚILOR ASOCIAȚIILOR OBȘTEȘTI ȘI ALE AUTORITĂȚILOR PUBLICE DIN MOLDOVA ȘI UKRAINA, ÎN VEDEREA PROMOVĂRII INCLUZIUNII SOCIALE A TINERILOR EX-INSTITUȚIONALIZAȚI, finanțat de Uniunea Europeană, în parteneriat cu Asociația AMICI DEI BAMBINI MOLDOVA și Asociația obștească AVÂNTUL din s. Sărata Galbenă,  Hâncești. Acest proiect se desfășoară în perioada 01.11.2011-31.05.2012.
     Mai jos vă prezentăm un mic reportaj foto, realizat de Xenia, cu momentele cele mai importante ale procesului de lucru și chiar cu câteva lucrări executate de către aceste tinere. Menționăm, că atelierul este organizat în incinta Liceului din satul Sărata Galbenă, Hâncești.





Prima etapă a fost studierea tipurilor de cusături (vezi fotografiile de mai sus), după care am încercat să facem și primele jucării (vezi rezultatele în cele două fotografii de mai jos).




La următoarea etapă, lucrurile au început să se complice: lăbuțele jucăriilor (ursuleților) noastre au început să se miște, iar mai apoi am confecționat fiecărui ursuleț și câte o garderobă personală... (vezi fotografiile de mai jos).














Am făcut și un mic studiu desre ornamentele tradiționale moldovenești, ca ulterior să le putem folosi la ornamentarea hainelor păpușilor noastre, iar ca exercițiu practic, am confecționat aceste pernuțe pentru ace (vezi fotografiile de mai jos).



 Și pentru că tocmai se apropiau sărbătorile de Primăvară, ne-am apucat să facem și niște frumoase floricele (vezi fotografiile de mai jos)