Vizitatorii noştri fideli

martedì 21 dicembre 2010

Fotografiile unui vechi prieten - Mitoş Micleuşanu


Dacă vrei să vezi nişte fotografii frumoase, făcute de către un  plastician basarabean stabilit la Bucureşti, accesează acest link:

giovedì 16 dicembre 2010

Lucrări recente, expuse de Lucru Manual Moldova la Târgul de Crăciun, organizat în incinta MallDOVA Shopping

căluţ năzdrăvan - 150 lei (12$)



elefant  - 120 lei (10$)

sacoşă mică cu iepuraş - 60 lei (5$)

sacoşe cu maci - 150 lei (12$)

sacoşă mică cu iepuraş - 60 lei (5$)

ursuleţ - 90 lei (8$)






În perioada 15-31 decembrie 2010, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, MallDOVA Shopping a organizat în holul mare al magazinului, un iarmaroc al lucrului manual moldovenesc, unde în colaborare cu handmade laboratory bySKY din capitală, a participat şi Lucru Manual Moldova, cu o gamă largă de interesante jucării, cercei, mărgele, felicitări şi alte obiecte confecţionate manual la un nivel calitativ nou pentru Moldova şi la preţuri acceptabile.
Au fost şi mulţi cumpărători, care au avut de unde îşi alege de sărbători, cele mai frumoase şi neobişnuite cadouri pentru cei dragi. Cumpărătorii au rămăs foarte încântaţi de ce au văzut la tarabele noastre, de aceea Vă poftim şi în continuare să ne urmăriţi activitatea, pentru că în anul 2011, Vă aşteaptă mari şi neuitate surprize! Sărbători fericite la toată lumea!


Foto: Tania (babyjohnson)
            Oxana Tereşcenko

Elena Bejenari de la Jurnal TV, în emisiunea "Printre Oameni" - se interesează şi de Lucru Manual Moldova


Dacă vrei să vezi o emisiune interesantă despre Xenia (Lucru Manual Moldova) şi despre alţi meşteri populari din Moldova - accesează acest link:
http://www.jurnaltv.md/ro/news/printre-oameni-11-decembrie-2010-199412/

lunedì 13 dicembre 2010

La International Winter Charity Bazaar 2010 - Nata Albot a remarcat alături de participanţii străini şi Lucru Manual Moldova

Binefacere cu balabuşte, vin fiert şi apple pie

A fost un târg încântător. Ochii au uitat cine le e stăpânul şi alergau de la o ţară la alta, ca nu cumva să le scape ceva. Incredibil, Târgul de Binefacere la Moldexpo a început la 10, iar la ora 12 multe farfurii erau deja goale, s-au băut litri de vin fiert, s-au cumpărat zeci de daruri pentru cei dragi. Şi asta în pofida vremii, pe care mulţi ar fi folosit-o ca scuză serioasă,ca să nu meargă la vot.
img_7945
Am revăzut o sumedenie de oameni, cu care n-apuci să schimbi o vorbă nici prin telefon, din lipsă de timp. Ba chiar am cunoscut telespectatori, care au venit la târg, aflând despre el de la “Sare şi Piper”. Chiar dacă au filmat mai multe televiziuni, eu am făcut o sumedenie de poze şi vă voi oferi un fotoreportaj luni, la emisiune. Aşa că urmăriţi-ne!
Americanii au avut un frumos stand, zgomotos şi gustos. Aici am încercat un cheescake, aşa cum îmi place - fraged, dar dozat de gras şi dulce. De asemenea, am încercat şi o tartă cu ciocolată şi alune. Am luat şi cu mine acasă. La stand-ul SUA puteai alege dintr-o sumedenie, şi o carte bună în limba engleză.
img_7936
Mâncarea de la ruşi a fost formidabilă. Păcat că unele cunoştinţe, pe care le-am întîlnit, au spus că, din principiu, nu vor să treacă pe la stand-ul ruşilor. Aveau somon, marinat chiar de bucătarul Ambasadei, aveau vinegretă, varză murată, castraveţi şi vodcă (la cele din urmă se făcea coadă chiar), chifle mici cât pumnul unui copil, cu varză şi carne. Tot aici am gustat şi un mors de răchiţele, al cărui reţetă am şi aflat-o.
img_7958
La stand- ul românesc - cam mioritic, adică puţin cam cuminte. Multe pliante, mâncare mai puţină, în schimb, am cumpărat un vin alb spumant foarte bun.
La italieni, multe dulciuri. Nu înzadar stand-ul Italiei s-a numit “La Dolce Italia”. Aici, din nou, m-am lăsat ispitită de un vin alb din 2009. De ce nu? Unde mai găseşti la noi un vin de străinătate, la preţ acceptabil.
În fiecare an de Târg, acesta din urmă fiind deja a 15-ea ediţie, mă uimesc plăcut ucrainenii. Sunt cei mai zeloşi. O grămadă de bucate tradiţionale şi foarte, foarte petrecăreţi. Azi lumea făcea cozi la slănină şi la balabuşte cu un 50 de vodcă.
img_7988
Cei din Belarus aveau multe bunătăţuri şi cosmetice, pentru cei care pricep.
Nemţii vindeau la greu waffers şi clătite. Iar la la stand-ul turcesc putei găsi o cafea turcească autentică, măsline şi găluşte conservate. Turcoacele, se vede că sunt negustorese din născare. Nu te lasă să treci pe lângă ele, fără să te cucerească cu vreo ofertă.
Au cam lipsit anul acesta handmade-rii noştri şi e păcat. Mizam să găsesc mai multe daruri de Crăciun.img_7934
Cu toate acestea, Târgul, organizat de Clubul Internaţional al Femeilor , dar şi de Organizaţiile Internalţionale din Moldova, mi se pare unul dintre cele mai colorate, spectaculose şi reuşite evenimente de la noi. Şi dacă s-ar organiza măcar şi-n fiecare weekend din decembrie, ar avea un succes şi mai mare. img_7897
Luni la emisiune vă spun reţeta unei băuturi calde, tradiţional suedeze. Graţie bunei mele cunoştinşe Nina Orlov, vă deschid secretul celei mai gustoase licori  pentru sezonul în care intrăm. Seamănă cu vinul fiert, dar are câteva ingrediente care nici nu am bănuit că ar putea intra într-o băutură fierbinte.
Sursa: http://nataalbot.md/

lunedì 6 dicembre 2010

Mic reportaj cu participarea Lucru Manual Moldova - la International Winter Charity Bazaar 2010







Câteva cuvinte despre Winter Charity Bazaar 2010
Această expoziţie-târg (Winter Charity Bazaar 2010), a avut loc în incinta Moldexpo, sâmbăta 4 decembrie şi  fost organizată în scopuri caritabile de către International Women's Club of Moldova, coprezidat de Charla Chaudhry & Nazil Ulker. La acest târg International, pe lângă  reprezentanţii tuturor ambasadelor acreditate în Republica Moldova, care au expus felurite obiecte, dar mai ales bucătăriile tradiţionale ale Ţărilor pe care le reprezintă, au mai participat şi câţiva meşteri populari de la noi din Moldova, selectaţi de către organizatori. Au mai fost şi concerte, dar şi reprezentări artistice a unor grupuri de copii. Şi a fost o atmosferă de sărbătoare multicoloră, veselă şi prietenească, pe care mai mult o colorau mulţimea de copii fericiţi şi zomotoşi, împreună cu Moş Crăciun, Alba-ca-Zăpada, Cleopatra şi multe alte personaje celbre. S-au cumpărat şi multe jucării.





Foto: Oxana Tereşcenko
            Elena (Elle Belle)




venerdì 3 dicembre 2010

Minunăţii - un şal ţesut de peste un milion de păianjeni!




Şal ţesut din mătase de păianjen


     Un britanic, istoric de artă, a creat cel mai mare şal din lume ţesut din mătase. Până aici nimic deosebit, poate doar abilitatea istoricului de a ţese! Dar dacă sursa materialului folosit sunt 1 milion de păianjeni, atunci devine interesant şi poate şi un pic înfricoşător, chiar dacă nu vă e teamă de ei, aşa-i?
     Un istoric de artă a creeat ceea ce este considerat a fi deocamdată cea mai mare şi mai rară bucată de material textil facută în întregime din mătasea păianjenului de aur. Şalul ţesut din mătase măsoară 3,35 metri, i-a luat lui Simon Peers 5 ani să-l facă şi l-a costat pe el (alături de partenerul său de afaceri american Nicholas Godley) peste £300,000. Şalul a fost expus la Muzeul American de Istorie Naturală din New York săptamâna trecută şi urmează a fi expus şi la Londra anul viitor. Mătasea toarsă de un păianjen auriu sferic este mai puternica decât oţelul sau kevlarul, însă mult mai flexibilă, desigur. Mătasea a fost extrasă de la mai mult un million de păianjeni rotunzi aurii, ce pot fi găsiţi în Madagascar. Doar femelele produc mătasea, ce este cunoscută şi apreciată pentru culoarea sa perfect aurie şi pentru rezistenţa firului. “Nu vreau să sune pretenţios, dar ceea ce am intenţionat noi a fost să facem o operă de artă,” a declarat pentru New York Times, Mr.Godley. “Şi simt că ceea ce am făcut noi, într-un fel este mai excepţional datorită efortului extraordinar înmagazinat în acest superb şal.”
     Conform Sunday Times, păianjenii, ce nu sunt otrăvitori, au fost cu grijă plasaţi separat astfel încat să nu poată să se mănânce între ei sau să scape. A fost nevoie de un milion de păianjeni, cinci ani şi £300,000 pentru a crea cel mai mare şi mai rar şal din lume făcut din mătase de păianjeni. Ţesătorii au extras apoi cu grijă firele. Un păianjen este capabil să toarcă până la 400 de yarzi de fir auriu. Nicholas Godley a declarat pentru Wired Science: “14.000 de păianjeni au dat c-am o uncie de mătase (0,03 kg) iar şalul cântăreşte c-am 1,18 kg. Cifrele sunt uluitoare.” “A trebuit să găsim oameni doritori să manevreze păianjenii, pentru ca aceştia ciupesc, muşcă” a adăugat el. Simon Peers şi Nicholas Godley, ce au lucrat la proiect timp de cinci ani, spun ca au creat o operă de artă. Peers a fost inspirat de încercarea unică a unui administrator colonialist francez din secolul 19, ce a încercat să ţeasă o pânză din mătasea acestor păianjeni. “Nu am fost sigur dacă poveştile erau îndoielnice sau reale” a spus Simon Peers pentru Sunday Times. Încercările iniţiale de a recrea o elaborată maşinărie ce putea să toarcă pâna la 24 de păianjeni deodată au fost dejucate când … păienjeniţele au început să se mănance între ele. Peers a declarat ziarului: “Am început cu 20 şi am sfârşit cu 3 foarte grase”.
Şalul din mătase de păianjen a fost ţesut manual cu motive tradiţionale din Madagascar şi este mai mare decât orice alta bucată textilă făcută dintr-un astfel de material. Simon Peers mai ştie doar două alte astfel de piese, ambele fiind de doar câţiva centimetri lăţime şi care sunt păstrate într-un muzeu în Lyon, Franţa. “Cred că am depăşit pe oricine altcineva” a spus el pentru Sunday Times.
     În timp ce unii păianjeni au murit în mod natural în timpul producţiei, Simon Peers şi Nicholas Godley au imaginat un sistem astfel încat păianjenii folosiţi erau eliberaţi zilnic. “Am devenit un fel de apărători ai acestor păianjeni, ceva ce niciodată nu ne-am gândit că am fi putut deveni” a declarat N. Godley pentru New York Times. “Sunt nişte creaturi cu o înfăţişare cu adevarat regală”.

Sursa: Gossamer Silk, From Spiders Spun


giovedì 2 dicembre 2010

lucrări noi: noiembrie-decembrie 2010



                                                elefant - 120 lei (10$)



      husă pentru iPhone - 50 lei (4$)



                                                   negresă - 100 lei (8$)


  husă pentru iPhone personalizată - 50 lei (4$)